U bent hier: Home / Forumavonden

Forumavonden 2016 - 2017

Ook dit academiejaar organiseert Alumni Ingenieurs KU Leuven enkele forumavonden volgens het beproefde recept: een sterk thema dat de nieuwsgierigheid wekt, enkele experts die hun visie en ervaring delen, een pittig of leerrijk debat en gezellig nakaarten.

Voorbije forumavonden (presentaties en sfeerbeelden)

In dialoog met het lichaam – Hoe Belangrijk zijn biomaterialen VOOR de HEDENDAAGSE geneeskunde?

7 februari 2017 - heverleE - 19 uur

De groeiende bevolking en de huidige Westerse levensstijl leiden tot een steeds toenemend aantal patiënten die te maken krijgen met het falen van organen. Orgaantransplantaties zijn dan vaak de enige oplossing. De beperkte beschikbaarheid van organen zorgt er helaas voor dat meer en meer patiënten op een wachtlijst terechtkomen en vroegtijdig sterven. De nood aan alternatieven is hoog en heeft de laatste decennia geleid tot de ontwikkeling van geavanceerde technologieën die gebruikmaken van biomaterialen om beschadigde weefsels en organen te herstellen of te vervangen. Maar in welke mate kan een materiaal de biologie sturen? En hoe kijkt men vanuit materiaalkundig, biologisch en medisch oogpunt naar deze nieuwe materialen? Is hun taal gemeenschappelijk en slaagt men er in om in dialoog te treden met het lichaam?

Deze forumavond laat drie sprekers aan het woord die elk vanuit hun eigen expertise op zoek zullen gaan naar een antwoord op al deze vragen.

  • Prof. Frank Luyten
  • Prof. Peter Dubruel
  • Dr. Ing. Veerle Bloemen

 

Locatie

ESAT, Kasteelpark Arenberg 10

Presentaties: Auditorium C

Broodjes en receptie: seminarielokaal B91.100

Meer info en inschrijven via Alumninet.

 

 

15 april 2017, TECHNOLOGIECAMPUS GENT: “LICHT VERTEERBAAR”

In 2020 zal 95% van de verlichting in de wereld gebaseerd zijn op “solid state” lichtbronnen zoals leds en oleds. Deze spectaculaire transitie is nog volop aan de gang: energiezuinigheid was dan wel de eerste bekommernis, vandaag wordt er volop gewerkt aan de integratie van intelligentie, individualisering en lichtkwaliteit m.b.t. visuele en niet-visuele aspecten. Deze verlichtingstransitie biedt enorme opportuniteiten voor multidisciplinaire samenwerking.

INSCHRIJVEN »

Voorlopig programma

  • 19.00 - 19.30 uur: Peter Hanselaer (ESAT/Laboratorium voor Lichttechnologie): “Technologische (r)evoluties in verlichting: een roadmap voor de toekomst”
  • 19.30 – 20.00 uur: Rik Vereecken (ByNUBIAN): “Informatisering van de verlichting”
  • 20.00 – 21.00 uur: rondleiding in het Laboratorium voor Lichttechnologie, Dramco (Visible Light Communication) en MSEC (security in IoT)
  • 21.00 uur: receptie

Forumavonden op technologiecampussen

Binnenkort bieden we ook extra forumavonden aan in nauwe samenwerking met de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen. Deze avonden zullen op de verschillende technologiecampussen van onze universtiteit plaatsvinden: Geel, Gent, Hasselt, Sint-Katelijne Waver, Leuven Groep T of Oostende. Daardoor kunnen we nog meer leden bereiken met onze activiteiten - namelijk alle ingenieurs (burgerlijk en industrieel), vooral ook degenen die ver van Leuven wonen. 

Meer nieuws verneemt u binnenkort, via deze website alsook via onze nieuwsbrief.