U bent hier: Home / Nieuws / Tweesprong: Romaanse filologie

Tweesprong: Romaanse filologie

“Als het bloed niet gaan kan, dan kruipt het”, zegt Lucas Tavernier (45). Voor hij zijn droom om acteur te worden kon waarmaken, studeerde hij Romaanse filologie, net als diplomate Karen Van Vlierberge (47): “Ook als klein land kan je meespelen op het internationale toneel.”

Lucas Tavernier: “Eigenlijk wou ik theater studeren, maar mijn ouders eisten dat ik eerst een degelijk diploma zou halen. Met mijn eerste voorstel – airhost – gingen ze niet akkoord (lacht). Als ik naar de universiteit zou gaan, beloofden ze me nadien te ondersteunen zodat ik mijn droom kon najagen. Omdat ik na Romaanse nog iets wou doen met mijn Frans, ging ik een theateropleiding doen in Cannes.” Intussen heb ik al veel mooie theaterrollen mogen spelen, mijn grote liefde. Ik wissel acteren af met regisseren, schrijven en produceren. Op dit moment ben ik bezig met Interdans, een productie waarin ik ook zelf een rol speel. Acht jaar geleden ben ik een eigen productiehuis begonnen, met intussen een aantal freelance medewerkers.” “Zoiets is comfortabel werken omdat je vooraf weet wat het zal opleveren. Bij andere producties is het succes vooraf nooit te voorspellen. Vaak werk je ook jaren naar iets toe, zo komt binnenkort onze kortfilm Les choses en face uit, in een regie van de bekroonde regisseur Douglas Boswell.”

Karen Van Vlierberge: “Ik ben Romaanse gaan studeren vanuit mijn liefde voor taal. Ook het internationale sprak me aan. Niet lang na mijn afstuderen kon ik aan de slag bij Buitenlandse Zaken, maar vanwege een aanwervingsstop en het gebrek aan perspectieven voor contractuelen heb ik eerst nog een jaartje geneeskunde gestudeerd, en dan een omweg gemaakt langs de persdienst van de KU Leuven.” “In 2002 deed ik mee aan het diplomatiek examen. Dat neemt een klein jaar in beslag en van mijn lichting waren er slechts zeventien van de 1.600 kandidaten geslaagd. Onder hen drie vrouwen, en ik ben als enige nog aan de slag in de diplomatie. Een buitenpost is nu eenmaal moeilijk te verzoenen met een familieleven: je partner en eventuele gezin moeten maar bereid zijn om de vier jaar ergens anders heen te gaan …” “Deze zomer wil ik opnieuw in de beweging gaan, zoals dat heet. Je mag een aantal voorkeursbestemmingen doorgeven. Ik ga naar New York als adjunct-permanentvertegenwoordiger van België bij de VN. Daar zal ik er allereerst campagne voor moeten voeren dat België in 2019 en 2020 weer deel kan uitmaken van de Veiligheidsraad. Maar op dit moment is mijn grootste zorg om een school te vinden voor mijn zoontje.”

Lees het volledige artikel in Campuskrant