U bent hier: Home / Nieuws / Unieke collectie viert jubileum: een bananentaart met dertig kaarsjes

Unieke collectie viert jubileum: een bananentaart met dertig kaarsjes

De KU Leuven huisvest al dertig jaar een fraaie collectie bananen, die ondertussen al meer dan 1.500 stekjes telt. “Ons werk wordt nog belangrijker nu er door de klimaatverandering meer nood zal zijn aan bananen die resistent zijn tegen droogte of ziektes.”

"Onze teller staat momenteel op 1.536 bananenstekjes. Daarmee is hier in Leuven het merendeel van de naar schatting duizend bestaande variëteiten vertegenwoordigd”, vertelt professor Rony Swennen van het Laboratorium voor Tropische Plantenteelt, die beheerder is van de bananencollectie. Voor ons is het misschien verrassend dat er zoveel bananen bestaan, omdat wij in het Westen de vrucht doorgaans enkel rauw eten. Maar in Afrika, Latijns-Amerika en Azië worden bananen ook gegrild, gebakken, gekookt of gebruikt om bier van te brouwen. Wereldwijd bekeken is het dan ook een belangrijk voedselgewas, te vergelijken met rijst, tarwe en maïs.

De Leuvense collectie is ondertussen onder de paraplu van de Verenigde Naties terechtgekomen als Bioversity International Musa Germplasm Transit Centre en is erkend als werelderfgoed. “Wij bewaren de biodiversiteit en documenteren de eigenschappen van al die bananenvariëteiten. En dat wordt meer en meer van belang nu er door de klimaatverandering meer vraag zal zijn naar bananen die resistent zijn tegen droogte of ziektes.”

Lees het volledige artikel